woensdag 28 april 2010

R.B. Kitaj as old man

Kitaj, die in 1964 een bijzonder schilderij maakte met als titel “The old man from town”, lijkt hier op Hemingway, de schrijver van “The old man and the sea”.

Kitaj was één van de kunstenaars die een post-it-note voorzag van een tekening ter ere van de 20e verjaardag van de makers van post-it. Toen het werkje op internet ter veiling werd aangeboden bracht het 925 dollar op, de duurste post-it-note uit de geschiedenis.

2 opmerkingen:

debo zei

Eigenzinnig is Kitaj altijd geweest. Het feit dat hij zich niets gelegen liet liggen aan trends of klimaatsveranderingen in de kunst, moet de oorzaak zijn geweest dat er over het algemeen weinig aandacht wordt besteed aan zijn werk. Aan zijn schilderijen en tekeningen kan het niet liggen, want die behoren tot het beste wat er in de tweede helft van de 20e eeuw werd gemaakt.

debo zei

Kitaj was (ook) intellectueel, hij las boeken, dus was hij verdacht.
Het doet mij denken aan de eerste zin uit de biografie van Peter Occhiogrosso over Frank Zappa uit 1989 waar Zappa het volgende zegt:
“Peter is schrijver. Hij houdt van boeken- hij léést ze zelfs!”
De schilderkunst van Kitaj is bijna een vorm van literatuur en vergelijkbaar met de Cantos van Pound: even fragmentarisch en associatief. Toch zijn z’n schilderijen zeer beeldend.