zondag 18 april 2010


Limburgse jagers

Het baretembleem der Limburgse Jagers stelt een jachthoorn voor, gelegen op een opwaarts gericht zwaard. Door de hoorn en het zwaard is een gebladerde eikentak gevlochten. De jachthoorn is het traditionele embleem voor jagerregimenten (of ‘lichte infanterie’). Het zwaard is afkomstig uit het rijkswapen, waarin het in de klauw van de Nederlandse leeuw een symbool is van kracht en overwinning. Het eikenloof is ontleend aan het Limburgse volkslied en het is eveneens een teken van overwinning.

1 opmerking:

debo zei

De naoorlogse baretemblemen van de Koninklijke Landmacht zijn ontworpen door Frans Smits. Als basis van het ontwerp is een gestyleerde W gekozen, verwijzend naar de toenmalige koningin Wilhelmina. Door de vorm worden deze emblemen ook wel eens aangeduid als baretgesp.
Het baretembleem wordt gedragen op een rechthoekige achtergrond van laken, soms fluweel. De achtergrond heeft een grootte van 4,8 bij 7 centimeter met de kleur van het wapen of dienstvak. De Luchtmobiele Brigade vormt hierop een uitzondering en heeft geen achtergrond.