dinsdag 16 maart 2010


Fontein ontworpen door William Pye(2000).

Een grote polymeer cilinder waarin een draaikolk ontstaat doordat er water ingepompt wordt in een draaiende beweging. Het water stroomt vervolgens over de rand naar buiten.

7 opmerkingen:

debo zei

Deze vortexfontein heet “Charybdis”” en doet een beetje denken aan een gigantisch doorzichtig toilet dat net is doorgetrokken. Doordat het water aan de randen over de cilinder stroomt lijkt het geheel een massief waterblok.

Roodhaar zei

skylla en Charybdis

Roodhaar zei

Skylla en Charybdis

In de Griekse mythologie was Skylla ooit een knappe nimf, maar toen Glaukos haar zijn liefde verklaarde, veranderde Kirke haar uit jaloezie in een zeemonster met de romp en het hoofd van een vrouw, maar met zes hondenkoppen uit haar zij met daarin drie rijen tanden; zij had twaalf poten en haar lichaam eindigde in een vissenstaart.
Charybdis was ook een zeemonster, dat tegenover Skylla huisde, aan de andere oever van een zee-engte vol gevaarlijke stromingen en woeste draaikolken. Op zijn tocht naar huis voer Odysseus met zijn bemanning tussen beide monsters door deze zee-engte en verloor daarbij enkele van zijn mannen.
Later in de oudheid, in de eeuwen na Homerus , dacht men dat deze engte de Straat van Messina geweest moest zijn, tussen de noordwest punt van SiciliĆ« en de punt van de ‘laars' van ItaliĆ«. Tegenwoordig bronnenonderzoek heeft nog een andere, meer waarschijnlijke locatie aan het licht gebracht, aan de noordwest kust van Griekenland.

Roodhaar zei

Het zeemonster Charybdis is een dochter van Poseidon en Gaea. Ze werd geboren als zeenimf, maar toen zij het koninkrijk van de oppergod Zeus onder water zette, werd ze door hem veranderd in een gigantische, weerzinwekkende mond. Drie keer per dag zuigt dit wezen grote hoeveelheden water op en spuwt dit vervolgens weer uit. Hierdoor ontstaat een dodelijke draaikolk.

Charybdis woonde tegenover haar zus Scylla in een smalle zeestraat. Schepen die door de zeestraat voeren, moesten zorgen dat ze precies door het midden navigeerden. Kwamen ze te dicht bij de ene kant, dan liepen ze het gevaar te worden verzwolgen door de draaikolk van Charybdis. Probeerden ze Charybdis te ontwijken, dan liepen ze aan de andere kant het gevaar te worden verslonden door Scylla.

Roodhaar zei

Nu ja, na twee stukjes plagiaat kan ik ook nog vermelden dat krabben in het Latijn ook Charybdis heten.

debo zei

ik merk een zekere affiniteit met wat ooit eens was, L.R.

Roodhaar zei

Taal is altijd leuk, mythologie ook.
Mooie woorden en sprookjes!