zondag 14 maart 2010


Borromini ( trap Palazzo Barberini - Rome)

Borromini (evenals Botta een Italiaanstalige Zwitser) voorkwam lineair classicisme en vermeed een eenvoudige ronde vorm, maar werkte liever met bijvoorbeeld rimpelende ovalen, octagonen die vervagen naarmate dichterbij de lantaarn, de enige bron van licht in het donkere interieur.

5 opmerkingen:

debo zei

Zijn extravagante, bijna bizarre bouwwerken met hun ongebruikelijke gewelfconstructies getuigen van vergaand wiskundig inzicht. Borromini’s prachtige tekenwerk geeft inzicht in zijn zorgvuldige en goed doordacht ontwerpproces.

Roodhaar zei

Lantaarn is toch het juiste woord?

debo zei

Dank L.R. haastige spoed is zelden goed, mijn moeder (uw.....!)zei het vaak tegen mij.
Een tweede fout of liever oneffenheid kwam ik bij herlezing op het spoor.

debo zei

Borromini’s San Carlo alle Quattro Fontane is gebouwd op het hoogste punt van de heuvel Quirinaal in Rome . De kerk is genoemd naar de vier fonteinen, die in opdracht van paus Sixtus V tussen 1585 en 1590 zijn gebouwd.

debo zei

Op de Piazza Navona in Rome zijn Borromini en die andere Barok architect Bernini met twee voorname werken vertegenwoordigd. De Vierstromenfontein van Bernini staat vlak voor de gevel van de Santa Agnesa. Het verhaal gaat dat de zeegod van Bernini zijn hoofd zo verbergt omdat hij de 'vreselijke' architectuur van Borromini's kerkgevel niet verdragen kan.