zondag 14 februari 2010


sigarenband

” La comedia di Dante Aligieri “

Het exemplaar van de Cambridge University Library is afkomstig uit het bezit van Samuel Sandars (1837-1894) geschonken aan de bibliotheek in 1894. Het is een Italiaans exemplaar, opnieuw in band gezet door Morotti van Bologna.
Sandars heeft veel boeken aan de Cambridge University Librarygeschonken.

3 opmerkingen:

debo zei

Het is opmerkelijk dat naast theekopjes en draaiorgels ook sigarenbandjes een vormgeving hebben die heel duidelijk is geïnspireerd door het rococo. Hier is het de gouden rocaillevorm: onregelmatig, gebogen en asymmetrisch.

Philippe Mesmer zei

in "The Art of Cigar Bands":

"De Orde van de Kousenband is een van de oudste en meest prestigieuze Europese ridderorden, ingevoerd in 1348 door Koning Eduard III van Engeland.
Een stuk damesondergoed verleende deze orde haar naam. Een band die het been omsloot en deels de aantrekkelijkheid ervan verhoogde gaf de aanleiding om ook sigaren van een band te voorzien om zo de naaktheid van de sigaar te voorkomen en hem cachet te verlenen."

debo zei

De eerste sigarenbanden waren gedrukt d.m.v. steendruk of lithografie, een vlakdruktechniek, zo genoemd omdat de inkt op dezelfde hoogte ligt als de lithosteen (de drager).Ze is gebaseerd op het principe dat water en vet elkaar afstoten.