dinsdag 10 november 2009

Narcissus


“Le Tombeau d'Oscar Wilde”: Père-Lachaise

Oscar Wilde over Oscar Wilde : “Een man die ik zeer bemin."

De tombe van Wilde werd betaald door een anonieme dame uit bewondering voor de dichter. Toen hij werd onthuld veroorzaakte hij nogal wat beroering vanwege de getoonde genitaliën, die al spoedig door de begraafplaatsmedewerkers werden bedekt met een discrete laag in de vorm van een vijgenblad. In 1922 werden ze (waarschijnlijk door studenten) afgehakt, hoewel het gerucht gaat dat de begraafplaats directeur het gebruikt als presse-papier…

3 opmerkingen:

debo zei

Homoseksuele mannen uiten hun liefde voor de overleden auteur en zijn werk door lippenstiftkussen te geven op zijn graf.
Ondanks dat de grafsteen van Oscar Wilde een monument is, bieden de Franse autoriteiten geen hulp met het telkens schoonmaken ervan. Daarom klopt de kleinzoon van Wilde aan bij cosmeticabedrijf L’Oréal met de vraag of zij de reiniging willen sponsoren. „Een groot deel van de gebruikte lippenstiften wordt door hen gemaakt”volgens kleinzoon. „Het zou goede publiciteit voor hen zijn en mij ook helpen.”

debo zei

Men is er van overtuigd dat "À Rebours" (van Huysmans) het zogenaamde verderfelijke Franse boek is dat leidt tot de neergang van Dorian Gray in Wilde’s gelijknamige boek. Het verhaal over des Esseintes heeft Dorian in zijn acties beïnvloed en leidde ertoe dat hij een amoreel leven ging leiden van zonde en hedonisme.

debo zei

Beide boeken vertonen een identieke anti-climax. Het eerste hoofdstuk over Dorian’s decadente avontuur, lijkt gestolen van Huysmans en gaat over zijn experimenten met parfums en tapijten en dergelijke. Later in het boek is er sprake van drugs en moord .