woensdag 25 november 2009

Napoleon


Heilige Geest

In het Design Museum (Gent) loopt een wel heel bijzondere tentoonstelling. Kitsch, Camp of Design stelt vragen aan de bezoeker over het verwarrende fenomeen van kitsch en camp, wat zoveel betekent als het bewust hervormen van kitsch tot kunst en design. Is de tuinkabouter van Philippe Starck wel design? Is alle namaak kitsch?

3 opmerkingen:

debo zei

Het begrip kitsch gebruiken, betekent voor Franse designers de draak steken met anderen. Dit in tegenstelling tot de Engelse humor die meer zelfspot gebruikt. Met zijn krukjes Saint-Esprit (heilige geest), Napoléon en Attila vermaakt Philippe Starck zich door tuinkabouters, toonbeeld van volkse wansmaak, het label « design » te geven en ze te veranderen in hoogwaardige voorwerpen. Is dit spotten met het gewone volk of cynisme ten opzichte van de sociale elite? Hiermee vraagt Philippe Starck zich af wat het begrip van sociaal esthetische hiërarchie voorstelt

Rob Schouten zei

“Als regenwurm zich voor de buien as een abri zoekt
en in zijn schedeldak de openbaring van Sint Koos aanboort,
Ophélia het laatste zegel van zijn broekriem komt verbreken

dan wordt het tijd voor een apocalyptisch wiegelied,
vermoedelijk is dan de bruidegom juist weergekeerd.
Doch de oprechte tuinkabouter profeteert
de toetsbaarheid van deze hypothese niet.”

krant zei

HUNNINGTON (ANP) - Vijftien jaar lang had Sandra Smith uit het Britse dorpje Hunnington, ten westen van Birmingham, naakte kabouters in haar tuin staan. Haar geschokte buren zagen de lol er echter niet van in. Ze trokken aan de bel en op last van de gemeente moest Smith de dwergen kleren aandoen.
Volgens een buurvrouw hadden de kinderen uit het dorp last van de blote poppen. Smith is het niet met haar eens: ,,Ze staan hier al jaren en iedere bezoeker of bezorger vindt ze grappig. Mijn kleinkinderen zijn er dol op.'' Toch heeft ze de tuinkabouters T-shirts aangedaan.