maandag 2 november 2009

collage


Kurt Schwitters: “The Baumer Picture”

"Waar wij (Dada) naar streven is het allesomvattende kunstwerk dat uitstijgt boven elk affiche; of dat nou champagne aanbeveelt, dada, communisme of dictatuur." (Kurt Schwitters)

4 opmerkingen:

Zeno zei

Door het samenbrengen van geschreven taal en beelden verschoof de westerse communicatiecultuur naar een meer op beeld gerichte lees- en kijkcultuur. Deze omwentelingen zijn in beginsel vooral vanuit de literaire kant begonnen. Het waren dichters, schrijvers en uitgevers die het woord losmaakten van taalregels en het als een zelfstandig associatief element introduceerden. Typografische middelen kunnen worden ingezet om één of meer van drie aspecten van een tekst te benadrukken, al of niet ten nadele van de andere: de vorm, de betekenis, de klank.

Kurt Schwitters zei

"Nu(1927 )zocht ik, toen ik voor het eerst deze geplakte en opgespijkerde beelden.. ..tentoonstelde, een verzamelnaam voor deze nieuwe creatie omdat ik mijn beelden niet wilde inlijven in de gangbare benamingen van expressionisme, cubisme, futurisme, of wat er nog meer was. Ik noemde vanaf toen al mijn beelden.. .Merzbeelden."

Kurt zei

"Kunst bezit geen boodschap, de boodschap is de kunst zelf."

Kurt zei

ook nog...

“Kunst is een oerconcept, subliem als een godheid, onverklaarbaar als het leven zelf en ondefiniëerbaar en willekeurig.”