woensdag 7 oktober 2009

kluis


Ervan overtuigd dat “Natuur z’n laatste dagen heeft gehad”, is Des Esseintes er alles aan gelegen de natuur te vervangen door de meest bijzondere vormen van kunst.

5 opmerkingen:

Zeno zei

In “À Rebours” beschrijft Joris Karl Huysmans het leven van Des Esseintes, een neurotische edelman die de op nuttigheid gerichte wereld van Parijs ontvlucht om ervan te genezen in een geriefelijke kluizenaarswoning op het platteland waar hij zich een kunstmatig paradijs schept. Een verfijnde kunstmatige wereld waar hij zich overgeeft aan orgieën van parfums, bloemen, likeuren, juwelen, schilderijen en boeken, in een decor van onnatuurlijkheid en contemplatie.

debo zei

Om een bepaald, ongewenst effect van het donkere tapijt te neutraliseren, laat Des Esseintes het schild van een schildpad met goud en edelstenen bekleden, zodat het beest, als het over dat tapijt rondloopt, vreemde, en verrassende prikkels aan zijn zintuigen kan geven.

debo zei

De Figuur Falk uit één van de romans ("Sturm") van Jünger is geënt op des Esseintes.

debo zei

Op een bepaald moment begint hij (des Esseintes) zijn moderne literatuur te ordenen: Baudelaire, Verlaine, Poe, Barbey D'Aureyvilly, stuk voor stuk door drukkers volgens zijn speciale wensen gedrukt in een oplage van één, staan in zijn kasten.
Hierin vond hij als navolger Geerten Meijsing die o.a. “Naked Lunch”van William Burroughs in een klooster in Italië liet inbinden.

debo zei

Jüngers schildpad, Hebe, heeft hem overleefd. Ondergetekende heeft hem onlangs nog over z'n kop mogen aaien.