zondag 11 oktober 2009

bondage


Foto: Nobuyoshi Araki

Hoewel het werk van Araki dikwijls als pornografisch is bestempeld, is het toch vooral een intens verslag van de ultieme momenten van leven en dood en van de man-vrouw relatie. En terwijl het als aanstootgevend kan worden ervaren, voegt het zich ook in de traditie van expliciet erotische prentkunst uit de eeuwenoude Japanse beeldcultuur.

6 opmerkingen:

debo zei

De bondage, het ingenieus vastbinden van vrouwen, die in het werk van Araki zo'n belangrijke rol speelt, is in Japan al eeuwenlang tot een soort kunstvorm verheven. Naakte vrouwenlichamen totaal gekneveld, hangend in touwen zijn de ultieme belichaming van de ondergeschikte positie van de vrouw in de Japanse maatschappij: weerloos, hulpeloos en onderdanig. Araki's vrouwen herinneren aan deze letterlijk beklemmende kunstvorm die concentreert op het ‘inbinden' van de vrouw, zonder verstoring van de bloedsomloop.

debo zei

Araki toont de beklemmende Japanse tradities die het leven van velen in een geestelijk en fysiek keurslijf vastleggen.

debo zei

De excentrieke avant-garde musicus Björk is een bewonderaarster van Araki’s werk en is ooit zijn model geweest. Op haar verzoek heeft hij de omslag en het binnenblad van haar remix album “Telegram” gefotografeerd.

Anoniem zei

zoveel hansaplast zit er nu ook niet omheen....
Raakt u het verband een beetje kwijt?
Was op bezoek hedenmiddag.

debo zei

Beste Anoniem,hoewel ik mij zeer verbonden voel, weet ik dat veel verband afbreuk doet aan het verbond.

Anoniem zei

荒木の仕事をしばしばポルノとして分類されるが、強烈なレポートの究極の人生と死の瞬間、男女関係の中心です。それが攻撃的なそれも明示的に官能的な版画の伝統で、古代の日本の視覚文化から追加します。