zaterdag 26 september 2009

Prisoner


“The Prisoner “, naast de “Wrekers” eveneens een surrealistische TV serie. Beide series waren net als het Surrealisme zelf, geobsedeerd door vrijheid.
Inmiddels is iedereen vrij en zijn dit soort series van de buis verdwenen.

8 opmerkingen:

Zeno zei

De modieus surrealistische stijl en de vaak kafkaëske plot leken te zijn geladen met dubbele bodems en nodigden als het ware uit om te interpreteren.
Vaak had men het over het diep filosofische, metafysische symbolisme ervan.

debo zei

Officieel behoort de serie tot het spionagegenre, maar de verschillende afleveringen bevatten elementen van zo'n beetje elk genre, variërend van thriller en sciencefiction, tot komedie en zelfs western.

de Joker zei

De serie lijkt te waarschuwen dat in handen van de globale technologie het individu wordt ondergesneeuwd en de verschillende culturen die we kennen zullen verdwijnen.
Plezier beleven, kan , als het gaat om mensen te controleren, net zo effectief zijn als pijn lijden. Plezier hebben we, de hele dag door op TV en tijdens Elfstedentocht en Vierdaagse, van controle is gelukkig niets te merken!

Roodhaar zei

Mensen die plezier hebben let their gard down en laten op die manier ook een stukje van hun diepere zelf zien. Alcohol laat ook altijd een stukje eigenheid aan het licht komen. Juist in die ontspannen openheid zou je mensen kunnen controleren/manipuleren. Dan hebben ze het ook nog eens minder snel door dan met pijn...

de Joker zei

Lachend ten onder gaan??!!
....hahaha..........

Neil Postman zei

"Amusing ourselves to death"

Neil zei

vervolgens...

Om mensen van hun autonomie, volwassenheid en geschiedenis te beroven is, anders dan George Orwell in 1984 (1948) stelde, geen geweld of onderdrukking nodig, amusement en schijngeluk volstaan. Mét plezier schakelen mensen hun kritische zin uit, ze laten zich goedschiks monddood maken. Geen boekverbrandingen nodig, geen mens die nog iets serieus leest. De waarheid niet achterhouden, maar verzuipen in een zee van trivialiteit.

the clown zei

"Ha ha
Is it bringing you down,
That you've lost your chance"