donderdag 27 augustus 2009

decadent


R.B. Kitaj: “The Autumn of Central Paris (after Walter Benjamin)”

"The Autumn of Central Paris", waar de filosoof Walter Benjamin is afgebeeld als regisseur en als slachtoffer van historische waanzin.

Kitaj maakte een groot aantal portretten van dichters, filosofen en auteurs. Zijn werk wordt over het algemeen als literair betiteld en daarom veroordeeld. Ten onrechte.

3 opmerkingen:

debo zei

In 1936 zocht Benjamin in Parijs contact met een groep rond Georges Bataille en het tijdschrift "Acéphale". In juni 1940, toen de Franse overgave aan de Duitse legers in het verschiet lag, overhandigde Benjamin zijn manuscripten aan Bataille, die ze verstopte in de Bibliothèque Nationale. Benjamin vertaalde de eerste delen van Proust in het Duits.

Walter Benjamin zei

"Gelukkig zijn, dat is zonder ontzetting zichzelf gewaar kunnen worden".

debo zei

Benjamin richtte zijn pijlen o.a. op Ernst Jünger, de omstreden literator. Benjamin veroordeelde Jünger om zijn “decadente” verheerlijking en mystificatie van geweld. Jünger, veteraan van de Eerste Wereldoorlog, is inderdaad beroemd en berucht geworden met boeken als ‘In Stahlgewittern’ en ‘Der Kampf als inneres Erlebnis’ ,waarin de lezer zich kan laven aan koelbloedig beschreven oorlogsscènes en gedweep met de dood, en aan de waarde die Jünger daaraan hecht: dit alles bewerkstelligt een ervaring van authenticiteit en Lebenssteigerung.