zaterdag 13 juni 2009

Oog“Op een middag, net toen de klok van de Nuestra Señora de Tertia luidde, kondigde het schreeuwen van de pauwen een terugkeer aan van de storm. Sinds een uur of twaalf had hun klaaglijk, verontrustend geroep de nadering ervan voorspeld. Ze renden in hun opwinding heen en weer en, met hun wapperende waaiers ritmisch over de grond slepend, trokken ze koortsachtig cirkels onder de overkappende bomen, waarbij ze hun pijnlijk gillend gekrijt, met grote barbaarsheid, orkestraal verweefden met het gegalm van de kapelklok die, al luidend, een kolom van getaand gouden, cognackleurige wolken naar zich toe scheen te trekken, onheilspellend samensmeltend tot ravenzwart.”

Ronald Firbank: "Concerning the Eccentricities of Cardinal Pirelli"
vertaling : Gerrit Komrij

3 opmerkingen:

debo zei

Geen enkel woord uit de pauwstaartachtige verhalen van Firbank is zinloos- het is ongemakkelijk werk, het zijn “boeken als Perzische tapijten”, syncopisch, caleidoscopisch werk.

debo zei

Firbanks boeken verschenen in de gay twenties waarin hij als een verdwaalde fin-de-siecle-vlinder ronddwarrelde, vol tics en waanzinnig gelach, als een joker bijna.

debo zei

Een Peacock (pauweoog) is een Europese vlindersoort met roodbruine vleugels elk voorzien van een blauwachtige oogvlek.