woensdag 24 juni 2009

manier


Agnolo Bronzino: Cosimo I de Medici


Maniërisme betekent stijl in de zin van gratie en elegantie. In die laatste betekenis komt maniera enigszins in de buurt van sprezzatura (moeiteloze spontaneïteit, nonchalance, gemak) van Castiglione, zoals geïntroduceerd in zijn bekende “Handleiding voor het hofleven De Hoveling” (Il libro del Cortegiano).

3 opmerkingen:

debo zei

De stijl van Bronzino is veel verschuldigd aan zijn leermeester da Pontormo en kan omschreven worden als ”koel,verfijnd, aristocratisch en technisch zeer hoogstaand als het gaat om details en kleurgebruik.”

Zeno zei

Het maniërisme is een kunstvorm die naarstig zocht z’n autonomie te bevestigen, los te komen van de realiteit door de nadruk te leggen op de idee van de kunstenaar.
Het is een kunstvorm gewijd aan het primaat van het subject eerder dan aan die van het object.

Zeno zei

Maniëristische kunst is in hoge mate intellectueel en de kunstenaar rekent erop dat z’n publiek de visuele verwijzingen kan begrijpen, het bekende in een onbekende omgeving omringd door “onzichtbare, maar gevoelde aanhalingstekens”. De hoogste mate van kunstmatigheid bereikt de schilder door met opzet een verwijzing verkeerd te gebruiken.