maandag 22 juni 2009

droom


Pablo Picasso: ”Le Rêve” (bovenste helft)

Lijkt op het eerste gezicht een typisch Picasso gezicht.

Maar er is iets met dit schilderij: Dat zie je pas goed als je de bovenste helft van haar door een slagschaduw in tweeën gespleten gezicht afdekt. Je ziet dan nog steeds een gezicht maar van opzij in plaats van van voren. Het kleine rode mondje wordt dan een tongetje dat, als je het gezicht weer in zijn geheel bekijkt, een penis likt. Het bovenste oog is de rand van de eikel.

3 opmerkingen:

debo zei

Vervolgens controleer je of wat zo duidelijk lijkt misschien gezichtsbedrog is. Dat is het waarschijnlijk niet. De handen van de vrouw rusten in haar schoot, het is best mogelijk dat ze masturbeert. De bovenzijde van haar jurk is van haar schouders afgegleden, één borst is half ontbloot. De algehele indruk is er één van gelukzaligheid.

debo zei

De titel begrijp je dan, is ook niet toevallig gekozen. Picasso noemde het doek niet ”Slapende vrouw” maar “De Droom”. Gezien de tijd waarin hij het maakte en gezien zijn contacten met de surrealisten, is het goed mogelijk dat de schilder refereert aan Freud. “Was will das Weib?” ...Inderdaad!

Zeno zei

Hét kenmerk van het Kubisme is het gelijktijdig gebruik van meerdere standpunten in één schilderij, dat gebeurt hier ook maar ook inhoudelijk is er sprake van meerdere standpunten en dat maakt het zo bijzonder. Een combinatie van Kubisme en Surrealisme is bijna ondenkbaar omdat Kubisme alleen op vorm is gericht en Surrealisme nagenoeg alleen op inhoud.