vrijdag 8 mei 2009

gesamt


"Tous les matins du monde" is het resultaat van een samenwerking tussen filmer Alain Corneau, schrijver Pascal Quignard en musicus Jordi Savall.

3 opmerkingen:

Pascal Quignard zei

“In mijn laatste boek (Les Ombres Errantes) creëer ik een toevluchtsoord binnen de moderne wereld, waar ik de onzekerheid van het denken z'n loop kan laten,terwijl de maatschappij waarin wij leven het omgekeerde propageert. Hetzelfde gebeurde aan het eind van het Romeinse rijk: met de bedoeling de terugkeer van het monotheïsme tegen te gaan, werden vele toevluchtsoorden gecreëerd. De waarden die nu dreigen terug te keren zijn die welke ik verafschuw. Ik vind de terugkeer van het geloof een verschrikking en het vervuld mij met afkeer te zien hoe mijn vrienden gelovigen worden. We leven in 1571. Een nieuwe Bartholomeüsnacht breekt aan. De godsdienstoorlogen beginnen weer. De vrouw wordt vergoddelijkt. De dood geadoreerd. Democratie meer gewelddadig en inegalitair dan in de dagen van Pericles. Technologie, het object van aanbidding en de indringende cultus van de jeugd zijn erger dan primitief- het is ontembaar, psychotisch zelfs.”

Jordi Savall zei

“Muziek is de meest spirituele van alle kunsten en daarom heel erg bij machte om de meest uiteenlopende mensen samen te brengen.”

Alain Corneau zei

“Het is overduidelijk dat ik veel aandacht heb besteed aan de belichting en enscenering. Veel van de beelden zijn visueel aantrekkelijk en sommige interieurscènes doen denken aan de schilderijen van Vermeer.”