zondag 24 mei 2009

Dance


"A Dance to the Music of Time” is een twaalfdelige roman , geïnspireerd door een schilderij met dezelfde naam van Nicolas Poussin. Het is een van de langste werken uit de geschiedenis van de literatuur. Het is een veelal komisch onderzoek naar de manieren, bewegingen, macht en onmacht van het politieke, culturele en militaire leven in het Engeland van het midden van de 20e eeuw.
De biografie van Anthony Powell werd geschreven door Hilary Spurling.

4 opmerkingen:

debo zei

Wat is het centrale thema van de serie?
Creativiteit, ...van literatuur,schilderkunst, muziek. Dat is waar de belangrijkste figuren mee bezig zijn hun gehele leven.

Zeno zei

De vier dansende figuren op het schilderij stellen het menselijk leven voor of liever gezegd de cyclus van het bestaan. In de achtergrond Armoede, rechts Arbeid, in de voorgrond Rijkdom en links Plezier…..De betekenis van de rondedans ligt voor de hand. Door arbeid verkrijgt men rijkdom, rijkdom maakt plezier mogelijk, plezier leidt tot overdaad en eindigt in armoede. En zo drukt de dans een eeuwige cirkel uit.

debo zei

Er zijn in de figuurlijke zin meetkundige vormen in het schilderij te herkennen, ze zijn ook te zien in de vorm : hier voornamelijk driehoeken.

Zeno zei

Wat de schilderijen van Poussin zo uniek maakt zijn de problemen bij het interpreteren ervan. Zijn werk is een waar paradijs voor de iconografie en veel van de literatuur gaat over de precieze betekenis van zijn schilderijen. Maar hoewel weinig van zijn werken voor onoverkomelijk gepuzzel zorgen, bestaat de neiging zijn kunst als zeer esoterisch te zien.