donderdag 9 april 2009

Pop


Ontwerper Peter Blake signeert een hoes van “Sgt. Pepper.”

Hoewel populaire muziek op plaat al verkrijgbaar is sinds het begin van de vorige eeuw, is het pas sinds de vijftiger jaren dat het ontwerp van albumhoezen is uitgegroeid tot een vorm van kunst.
Een illustere kunstenaar die een hoesontwerp voor de Beatles maakte was de Pop- Art schilder Peter Blake. Zijn beroemdste werk is zelfs zijn hoesontwerp voor het Beatles-album "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" uit 1967. Hoewel hij er slechts 200 Britse ponden voor heeft ontvangen achtervolgt dit werk hem nog steeds, omdat hij er door vrijwel iedere interviewer naar gevraagd wordt. Verder maakte hij onder andere de cover-art voor de cd met opnames van de Live Aid-concerten

2 opmerkingen:

debo zei

Blake maakte collages die ongetwijfeld vreemd aandoen maar nooit ironisch bedoeld zijn. Met dat laatste betoont hij zich een echt Popkunstenaar. Hij heeft een duidelijke voorkeur voor kopieren-en-plakken als beeldende techniek.

debo zei

Op de hoes komen afbeeldingen voor van de Beatles maar ook van andere figuren uit de geschiedenis als Edgar Allan Poe, Bob Dylan, Albert Einstein en vele anderen. Zo staan bijvoorbeeld op de tweede rij van boven, van links naar rechts: Aubrey Beardsley (illustrator) Sir Robert Peel (British Prime Minister) Aldous Huxley (schrijver) Dylan Thomas (dichter) Terry Southern (schrijver) Dion (zanger) Tony Curtis (acteur) Marilyn Monroe (actrice) William S. Burroughs (schrijver) Richard Lindner (schilder) Oliver Hardy (filmacteur)