dinsdag 7 april 2009

Kevers


In begin 1966, waren de Beatles met fotograaf Robert Whitaker in een studio voor het vervaardigen van een Conceptual Art werk getiteld: "A Somnambulant Adventure”. Voor de opname nam Whitaker een serie foto’s van de groep terwijl ze gekleed waren in slagerskledij en overal om hen heen lappen vlees en lichaamsdelen van plastic babypoppen waren gedrapeerd. Het viertal had meer dan genoeg van de gebruikelijke foto-opname sessies en waren niet vies van enige zwarte humor.
Deze inmiddels legendarische afbeelding, waarschijnlijk zelfs het beroemdste plaatje van de groep, was aanvankelijk bedoeld als onderdeel van een drieluik van foto’s en als surrealistische, satirische Pop-Art persiflage op de Beatles’ beroemdheid. De inspiratie voor het idee van Whitaker vormde het werk van de Duitse surrealist Hans Bellmer, met name diens boek “Die Puppe” uit 1937. Bellmers afbeeldingen, tekeningen, foto’s en plastieken van uit elkaar gehaalde poppen werden voor het eerst gepubliceerd in een Frans surrealistisch tijschrift.

2 opmerkingen:

Robert Whitaker zei

"The actual conception for what I still call "Somnambulant Adventure" was Moses coming down from Mt. Sinai with the Ten Commandments. He comes across people worshipping a golden calf. All over the world I'd watched people worshipping like idols, like gods, four Beatles. To me they were just stock standard normal people. But this emotion that fans poured on them made me wonder where Christianity was heading".

debo zei

Een eerste druk, exemplaar dat voor het terughalen van de voorraad werd verkocht, is zeer zeldzaam. Onbeschadigd werd er een voor maar liefst: 20000 euro verkocht. Daarmee is het de duurste plaat ooit. Opnieuw een record voor the beatles.