maandag 30 maart 2009

Subtile Jagd


Aan de overkant vocht een andere kunstenaar, de “stosstruppenfuhrer” Ernst Jünger die (in de loopgraaf) lezende in Tristam Shandy, zo nu en dan koene operaties verrichte waarvoor hij de hoogste Duitse onderscheiding de “Pour le Merite” kreeg.

4 opmerkingen:

debo zei

In 1949 gaat Junger wonen in de Oberforsterei in Wilflingen, een huis dat hij huurt van de familie Stauffenberg. De familie van degene die de bomaanslag op Hitler had gepleegd.

debo zei

Junger was al voor de 20e juli 1944 op de hoogte van de aanslag en heeft die zelfs afgeraden.
Volgens hem was het zo, dat grote delen van het Duitse volk Stauffenberg c.s. als "verrater" zouden gaan beschouwen, als vertegenwoordigers van een reactionaire “Clique”. Er was volgens hem binnen de Wehrmacht nauwelijks sprake van enige oppositie. Door de naïviteit van de “Verschworer” niet te volgen gaf Junger blijk van een scherpere blik op de werkelijke situatie.

Zeno zei

Junger was een renaissance-mens: kunstenaar, wetenschapper en soldaat. Daarmee vertegenwoordigt hij de ideale mens van Baudelaire: priester, dichter, krijger tegelijk.

debo zei

Junger was als entomoloog dusdanig vakkundig dat een nieuw ontdekte keversoort naar hem werd genoemd: “Schwarzkäfer Leptonychoides juengeri”. Steeds wanneer hij op zoek ging naar nieuwe kevers noemde hij dat een “subtiele jacht".