woensdag 25 maart 2009

Lolita


Nabokov: de schrijver van “Lolita” en “Pale Fire”

“Bleek vuur” , een gedicht van 999 regels, zogenaamd geschreven door ene John Francis Shade. Het werk stikt van de raadsels, goocheltrucs, spiegeleffecten en dubbele bodems. Het gedeelte met commentaar op het gedicht is vele malen groter dan het gedicht zelf. Samen vormen zij de roman.

6 opmerkingen:

debo zei

Het gedicht van Dr. John Shade had eigenlijk 1000 regels moeten omvatten in 4 Canto's: Canto Een (166 regels), Canto Twee en Drie, elk 334 regels en Canto Vier wederom 166 regels, zij het dat de laatste regel ontbreekt, maar volgens romanfiguur Dr. Charles Kinbote moest dat dezelfde worden als de eerste regel, namelijk:"Ik was de schaduw van de zijdestaart".

Nabokov zei

"Imagination, the supreme delight of the immortal and the immature, should be limited. In order to enjoy life, we should not enjoy it too much."

Nabokov zei

tot de onderw.werkers:...

“Discussion in class, which means letting twenty young blockheads and two cocky neurotics discuss something that neither their teacher nor they know.”

zeno zei

De passie van Nabokov voor vlinders komt ook tot uiting in zijn fictie:niet alleen zijn hoofdfiguren in Nabokov's boeken entomoloog, ook zijn allerlei eigennamen afgeleid van vlinders. In “Lolita” bijvoorbeeld geldt dat voor Vanessa van Ness(!), Percy Elphinstone, Electra Gold en Avis Chapman. En de naam van het stadje Schmetterling komt van het Duitse woord voor vlinder.

Roodhaar zei

Heer, u weet dat Lolita mij heeft mogen bekoren tijdens een vakantie in het zonnige zuiden van La douce France!

Zeno zei

Dame, de bekoring kent tijd noch plaats!