vrijdag 20 maart 2009

Boulez:...vous?


Pierre Boulez was een overtuigd voorstander van meer abstractie en experiment in de muziek, en hij werd een boegbeeld van de avant-garde in de muziek. Hij was een pionier van het gebruik van elektronica in de muziek, en experimenteerde met aleatorische muziek (waarin het toeval een rol speelt).
Het abstracte schilderij op de hoes:… volslagen lineair!

3 opmerkingen:

debo zei

Met Debussy heeft Pierre Boulez een intense hekel aan voorgekookte emoties en voorspelbaar muzikaal realisme. Voor het grote publiek is de muziek van de Franse componist dan ook onbegrijpelijk. Toch heeft Boulez over erkenning niet te klagen.

Pierre Boulez zei

“Alle kunst uit het verleden moet worden vernietigd”

En dat is misschien wel het probleem: dat hadden anderen al lang voor hem gezegd, te beginnen bij de futuristen, begin 20e eeuw.
Voorgekookt?! Voorspelbaar?!

Zeno zei

aleatoriek (alea = dobbelsteen, toeval), muzikale processen waarvan het verloop in grote trekken vastligt, maar waarvan de details van het toeval afhankelijk zijn. Karlheinz Stockhausen en Pierre Boulez hebben het begrip juist in omgekeerde zin gebruikt, namelijk voor losse fragmenten die in detail zijn uitgeschreven, maar waarvan de volgorde bepaald wordt door de uitvoerder.