maandag 9 maart 2009

Belle


"Belle de Jour"

Luis Buñuel: Met Catherine Deneuve

Over een vrouw die van haar man houdt, als van een kind. Over een vrouw die genot vindt, tegen betaling - niet bij haar man. Over een vrouw die er alles voor over heeft, om die 2 werelden gescheiden te houden. En over hoe het uiteindelijk toch altijd de man (en liefst een stuk of drie, minstens 2 ...) is die zwijgend ten onder gaat en hoe de vrouw tot haar laatste snik moeder blijft.
'Belle de jour' toont ons de bloedmooie Sévérine, die haar man niet kan behagen. Onderwijl leeft ze zich echter uit in een bordeel terwijl haar man aan het werk is. De seksuele fantasieën van Belle - die in eerste instantie steeds weer in haar dromen terug komen - lijkt ze in het bordeel in werkelijkheid uit te kunnen leven.

3 opmerkingen:

anoniem zei

De schoenen van Severine ondersteunen haar seksuele rol, een overblijfsel van haar “echte rol” als brave huisvrouw. Op die manier vormen die gewone schoenen een symbool van kuisheid voor de seksbeluste bruut.

de Joker zei

Luis Buñuel maakte Belle de jour (naar de gelijknamige roman van Joseph Kessel) toen hij al 67 was; de film zou zijn grootste commerciële succes worden, wat volgens de cineast meer te danken was aan "de schitterende hoeren dan aan mijn regie".

Anoniem zei

Uw moeder heb ik ook gekend.
en waarlijk, ik geef toe,
Was u een beetje zo als zij
Dan was ik minder moe.