zondag 15 februari 2009

De herrijzenis


“Zwemmend draaien zij om elkaar heen,zonder elkaar uit het oog te verliezen en zeggen ieder tot zichzelf: Ik heb mij tot nu toe vergist, daar is er een die nog boosaardiger is dan ik”.
“Twee gespierde dijen drukten zich vast tegen de slijmerige huid van het monster als twee bloedzuigers en, armen en vinnen om het lichaam van het geliefde wezen gestrengeld, hielden zij elkaar in liefde omvat.”
“Om en om wentelend naar onbekende diepten van de afgrond, verenigden zij zich in een langdurige, kuise en huiveringwekkende paring!”


Maldoror

Lautréamont wordt een beetje beschouwd als de archetypische rebel (onder andere in Camus' “De Mens in Opstand”). Een andere schrijver, Wallace Fowlie, vergelijkt hem met Alex uit The Clockwork Orange van Anthony Burgess (en van de gelijknamige film van Stanley Kubrick).

2 opmerkingen:

Albert Camus zei

“Bij Lautréamont begrijpen we dat de opstand nog niet
volwassen is. Onze grote terroristen van bommen en
poëzie zijn de kinderschoenen nog maar nauwelijks ontgroeid.”


De mens in opstand (1951)

anoniem zei

"Albert Camus was een ‘ridder’, een gentilhomme, een gentleman, een aristocraat, zonder enig spoor van moreel of maatschappelijk feodalisme. Camus is vaak een somber, pessimistisch mensbeeld verweten. Ik verwerp dat. Hij was ‘realist’ omdat hij zag dat de wereld tegelijk een zwijnenstal en een slangenkuil is."