zaterdag 3 januari 2009

Winter: januariGetijdenboek : "Les très riches heures du Duc de Berry"
Een soort kalender, waarin gebeden, spreuken en naamdagen van heiligen vermeld stonden en die op reis kon worden meegenomen. De afbeeldingen bij elke maand van het jaar zijn uitsluitend wereldlijk van aard.
Hier zien we de afbeelding van de maand januari. In de calendaria wordt de maand januari voorgesteld als de maand van de levensgenieters. Hier is de levensgenieter de hertog van Berry zelf: achter de tafel tweede van rechts. Hij wordt voorgesteld als knap en intelligent. Hij zit met zijn rug naar de haard (afgeschermd door een rieten vlechtwerk) en met zijn buik tegen de rijkvoorziene tafel. Ook zijn dierbare hondjes zitten op tafel en mogen meegenieten.

1 opmerking:

zeno zei

Deze hertog evenwel, zou zich beter hebben gevoeld in later eeuwen, rapsodische geest als hij was zou hij meer aansluiting hebben kunnen vinden bij geesten als Nietzsche, Artaud en Nabokov( “Pale Fire”!) en in de schilderkunst: Rauschenberg.
De verbeelding is ‘the muscle of the soul’ zegt Vladimir Nabokov ergens als het gaat over het “goochelen” met fragmenten en associaties.