dinsdag 20 januari 2009

intermezzo


"Gris con dos formas" (Grijs in twee vormen) Antoni Tapies

“Ik zou een taal willen die geen betekenis draagt, maar bovenal intensiteit, een betekenis die aan de betekenis ontstijgt, en die je niet zozeer zou moeten lezen, als wel bezien,met de geleerdheid van het oog, de eruditie van het netvlies."

Erwin Mortier: “Godenslaap”


Het is slecht gesteld met de kunst in de 21e eeuw. Er zijn evenwel lichtpuntjes.

5 opmerkingen:

Antoni zelf zei

"Vandaag de dag kan er geen sprake zijn van kunst voor het plezier, wat voor transcendente of esthetische betekenis men daar verder ook aan geeft.. .Kunst wordt ergens anders gemaakt, daarbuiten, op een andere planeet, (ver van die realiteit) die we op een andere manier waarnemen; kunst ìs het andere.."(1952)

Roodhaar zei

Over de kwaliteit van de materialen en de tijd die men er tegenwoordig in steekt nog maar niet te spreken...

Antoni zei

"De manier van kunst bedrijven tegenwoordig confronteert ons met de wijze van contempleren van Johannes van het Kruis (Spaanse middel-eeuwse mysticus): stijl en ruig; deze biedt geen enkele bijkomstige voldoening of wat dan ook. Vanaf Nietzsche en Duchamp blijkt de kunst van begin tot eind het meest onmenselijke avontuur te zijn dat er bestaat."(1952)

debo zei

Maar....zoals gezegd L.R. er zijn uitzonderingen: zoals de hier genoemde Antoni, niet te verwarren met...... Die, heb ik me laten vertellen,Ook schildert.

Antony Hegarty's expositie is in the Isis Gallery, London W1,van 17 Januari tot 28 Februari

zeno zei

.....tot Antoni:...

De wereld van de individuele dingen is slechts schijn, achter deze schijn gaat de echte werkelijkheid schuil, die door Nietzsche als ‘wil’ [Wille] wordt geduid. Door de kunst, met name de muziek, krijgen we toegang tot deze werkelijkheid. In laatste instantie biedt de kunst echter geen oplossing, maar wijst de weg van het volledig opgeven van onze eigen individualiteit, de ontkenning van onze individuele levenswil.