zondag 28 februari 2010
Toen het pocketboek op de markt kwam, werd er geschimpt dat dit toch werkelijk geen echt boek meer genoemd kon worden. Met zo'n slappe kaft en goedkoop papier. Maar precies dat hield de kracht van de pocket in: een pocketboek is goedkoop, gemakkelijk mee te nemen, niet erg kwetsbaar, klein en licht van gewicht. Soldaten namen pockets mee in de plunjezak en scheurden de pagina eruit als ze hem gelezen hadden. Het pocketboek voelt aan als een wegwerpboek. Er is niets sacraals aan.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
5 opmerkingen:
Het gevolg was en is inderdaad dat gebrek aan het sacrale aspect. Alle literatuur, of het nou van hoog niveau is of van triviaal allooi: het ziet er hetzelfde uit, voelt hetzelfde aan.
Niemand minder dan Maurice Blanchot vond niets zo schadelijk voor het lezen als de uitvinding van het pocketboek. Het komt het lezen niet ten goede als het wordt voorgesteld als iets gewoons en alledaags. Wat moeiteloos beschikbaar is valt al snel ten offer aan slordig gebruik.
De e-reader is een gadget voor de zich progressief intellectueel noemende lezer; de niet-lezer of de nog-niet-lezer zal zich niet aangetrokken voelen tot deze vorm van lezen ,alle juichende reacties ten spijt.
Elektronisch lezen leidt tot een andere manier van “lezen”, die nauwelijks meer zal lijken op de huidige. Pas dan zal de “Heerlijke nieuwe wereld”aanbreken.
“O wonder!
How many goodly creatures are there here!
How beauteous mankind is!
O brave new world,
That has such people in it! “
Beide hebben voordeel; het echte boek en het goedkope boek. Echte boeken zijn een waardevol bezit en de minder echte boeken zijn zo lekker voor aan het strand!
Op een van de paradijselijke stranden van Hawaii verdwijnt een prachtige jonge vrouw. Nog voor haar zwaar verminkte, levenloze lichaam wordt gevonden, raakt er nog een jonge vrouw vermist. Journalist Ben Hawkins wordt naar Hawaii gestuurd om verslag te doen van het onderzoek naar de sensationele moord.
over: "Bikini"boek
Een reactie posten